הספר של שחר | מערכת האתר

שחר גולן

שחר גולן

בן 32 גר בבאר שבע לומד לקראת דוקטורט במדעי המחשב

לומד בחברותא כבר שנה וחצי

הספר שלי: ספר משלי


מתי התחלתם ללמוד בו?

לפני כשנה וחצי

למה בחרת בספר זה?

עניין אותי לעיין בספרות החכמה, לראות מהם הנושאים הנדונים בספר. כמו כן רציתי לראות את הדרך בה מועברים המסרים כמשלים.

מה גילית במהלך הלימוד בספר?

גיליתי כי ישנם מעגלים בחיים, המושפעים ממעשינו. השתכנעתי כי אדם המקיף עצמו בעשייה חיובית, סביבתו תהפוך לחיובית. כמו כן קיבלתי כמה "סיסמאות" שהן תמצות יפה לדרך חיים. לדוגמא "בכל עצב יהיה מותר", במשמעות של "אם תשקיע מאמץ, תקצור רווח, גם אם לא הרווח שציפית לו". מסר נוסף שנמצא בספר הוא בגנות הדיבור המיותר בבחינת "אל תספר לחברך את מה שלא תרצה שאויבך ידע". נושא קרוב ללבי שמצאתי בספר הוא החינוך. מסר חשוב בנושא הוא "אל תוכח ללץ פן ישנאך הוכח לחכם ויאהבך", אהבתי מאד את הפרוש שלמעשה מדובר בגישה לאותו אדם, כשפונים אליו כלץ הוא לא יקשיב, אך כאשר פונים אליו בכבוד הוא יקבל אפילו ביקורת.

האם הלימוד בספר זה שינה את דעותיך על היהדות? על ארון הספרים היהודי?

הגעתי לפרוייקט מתוך הערכה לארון הספרים היהודי, כך שמראש היה לי יחס חיובי. לשמחתי גיליתי כי ישום המסרים בהחלט מסייע לי ביום יום.

איך אתם לומדים במשותף?

אנו מדברים בטלפון פעם בשבוע, עוברים פסוק אחר פסוק ודנים בפירושים הכתובים ובפירושים אפשריים נוספים. בתקופות החגים אנו מקדישים ערב לדיון על משמעות החגים. לעיתים אנו מעלים נושאים נוספים כמו קושיות על המקרא ויחסי דת ומדינה.

מה תורם הלימוד הייחודי בחברותא?

ראשית, כמובן, המפגש עם אדם מרקע שונה, המתבצע מתוך נקודת מוצא של כבוד הדדי הוא חיובי ומהנה. כמו כן הרקע השונה מאפשר לכל שותף בחברותא לתרום מנסיונו בפירושים השונים ולהוסיף זויות נוספות להבנת הפסוקים. בנוסף התאפשר לי לקיים גם דיונים "כלליים" עם החברותא בנושאי יחסי דתיים וחילוניים ולקבל הסבר ממקור ראשון וללא תווך אמצעי על הגישות וההתנהגויות הרווחות כלפי החילוניים.

איזו השפעה יש ללימוד על החיים האישיים? על החברה סביבך?

ראשית, אני משתדל ליישם הרבה מסרים שנחשפתי אליהם. ישנם מסרים שמראש הסכמתי להם והלימוד חיזק אותם בתודעתי. בנוסף היו משלים ונושאים שלא התעמקתי בהם קודם לכן והלימוד נתן לי אפשרות לעשות זאת. שנית במגעי עם הסביבה אני דן בעקרונות המנחים שבספר ומוצא כי הלימוד נותן לי כלי ביטוי חדש לדעות ותפיסות שהחזקתי בהן מאז ומעולם. מצאתי לא פעם את עצמי מצטט את אחד הפסוקים כאשר רציתי לייעץ לחבר או לקרוב.

למי היית ממליץ ללמוד בספר הזה?

לאנשים המעוניינים לנוע בהתמדה קדימה בחיים, להתפתח ממדרגה למדרגה ולפתח הבנה עמוקה יותר בנושאים מגוונים כמו חינוך, מוסר, חברה ואפילו מסחר.

ספר מִשְלֵי הוא מ"ספרי החוכמה" בתנ"ך שתכליתם חינוכית, ובהם מנסה החכם להוביל את הקורא לנהוג בדרך הנכונה.

עיקר הטקסט בספר זה הוא פתגמים ואמרי מוסר הנאמרים בדרך שירית, ובצורות תחביריות הנקראות במקרא "משל". השם ניתן לו בשל התיבה הראשונה בו: "משלי שלמה", כשהכוונה היא לשלמה המלך.

ספר משלי הוא הספר השני בספרי הכתובים ומופיע לאחר ספר תהילים.

הספר נחלק בין דברי אמת, מוסר וחכמה הנאמרים באופן כללי, לבין משלים המצווים על השומע להישמע להם, ודוחקים בו לנהוג בדרך מסוימת. המשלים הכלליים נוטים להיות קצרים יותר ובעלי חרוז אחד, בעוד משלי הציווי נוטים להיות ארוכים יותר ואפילו דומים לנאום שלם.

המשלים בספר אינם מסודרים לפי נושאים: ניתן למצוא פסוקים סמוכים העוסקים בנושאים שונים, וכן פסוקים מרוחקים העוסקים בנושאים דומים. עם זאת, ניתן להבחין בכמה נושאים מרכזיים שהספר עוסק בהם.


רוצים גם אתם ללמוד בחברותא? צלצלו עכשיו 1-800-202-52 או לחצו כאן