שלום שמי אורלי
מי שמע מכם על המונח 'המיגזר השלישי'? מסתבר שלא רבים.
לאמיתו של דבר מדובר בהגדרה של אחד המונחים הבסיסיים בתחום הסוציולוגיה. המגזר השלישי הוא בהגדרתו "אירגונים ללא כוונת רווח ההולכים ומתרבים בארצות רבות עד לכדי הווצרותו של 'מגזר שלישי' הצומח לידו בנבדל ממגזר השוק והמדינה". תחום זה כולל בין היתר איפיונים וסוגים שונים של אלכ”רים [ארגונים ללא כוונת רווח] ;הסברים לגידולם הכמותי של אלכ”רים איפיונם השונים בארצות שונות; דפוסי עולה ומימון של אלכרי"ם, יחסי נתינה, פילנתרופיה וקרנות; אחריות חברתית של עסקים ועוד ועוד.
לשם מה כל ההקדמה התיאורטית הזו?
ובכן, אני דוקטורנטית לסוציולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. תחום ההתמחות שלי הוא ה'מגזר השלישי' בחברה הישראלית. במסגרת עבודת הדוקטורט שלי, ראיינתי לא מעט גופים ומוסדות התנדבותיים העושים את מלאכתם ללא כוונת רווח.
אחד מהם היה ארגון חברותא.
להבדיל מארגונים ומוסדות אחרים שכבודם במקומם מונח, הפעימה אותי העובדה כי מדובר באלפי אנשים שמוכנים לתרום מזמנם ללמוד וללמד יהדות. אין כאן טובות הנאה חומריות לאיש מבין הצדדים, לא ללומד, ולא למתנדב המלמד. גם למארגני המפעל, כלומר לאנשי חברותא, אין כל שאיפה או רצון להפיק תמלוגים גשמיים. אני חושבת שאני יכולה לקבוע, כי מכל הארגונים [הרבים] שבדקתי זה הארגון המרשים ביותר מבחינת רמתו הרוחנית, האנושית, והאידיאולוגית.
אחד מכללי המחקר הבסיסיים הנלמדים ב'שיטות מחקר במדעי החברה' הוא חובת הזהירות מחיבור רגשי למושאי המחקר כדי לשמור על אובייקטיביות, מהימנות, ותוקף המחקר. לצערי במקרה של חברותא, הפרתי את הכללים ברגל גסה, ומהר מאד חשתי שאני מבקשת להצטרף ולהיות חלק מן הארגון.
אנשי הצוות החביבים והמדהימים סדרו לי בשמחה 'חברותא' ואנו לומדות מזה כחודשיים. ובאשר למחקר? אני ממשיכה בו, עדיין באוניברסיטה [לא חזרתי בתשובה ועברתי לגור בבני ברק למי שדואג...], ומחפשת ארגונים מרתקים נוספים כמו זה שאני נמצאת בו עכשיו.
בהצלחה