עין רואה ואוזן שומעת | אליעזר היון

פרק ב משנה א:

רבי אומר...דע מה למעלה ממך - עין רואה, ואוזן שומעת, וכל מעשיך בספר נכתבין.

 
עין רואה. העין של מי? האוזן של מי שומעת?
 

האם הספר שבו נכתבים המעשים הוא מטאפורה לדין האלוקי העתיד לבא?

 


פליטת פה פרוידיאנית

 

האם יצא לכם לקרוא למישהו קרוב אליכם כמו, מורה או קרוב בטעות, אבא? או, האם אמרתם פעם למישהי משפט כמו איזו שמלה מכוערת... סתאאאם איזו שמלה יפהפיה יש לך.
 

המשותף לשתי הדוגמאות האלו הם המינוח הפסיכואנליטי: פליטת פה פרוידיאנית [או- טעות פרוידיאנית]. כפי שמרמז שמו - מקורו הוא בפסיכואנליטיקאי הנודע זיגמונד פרויד. פרויד טען כי 'פליטות פה' כאלו אינם נפלטים סתם החוצה והם מפתח להבנת הדינמיקה של האישיות.

 

בכל אדם כידוע קיים המודע והתת מודע. בתת מודע נמצאים רגשות ומאוויים ובעיקר דחפים שאותם האדם מפחד או לא מסוגל להעלות אל פני השטח. דחפים אלו עולים רק כאשר מנגנוני ההגנה של האדם לא מצליחים לעצור בעדם להתפרץ החוצה. כך למשל קורה בתהליך של היפנוזה. או בחלומות. האדם לא מודע לעצמו ומשום כך מנגנוני ההגנה שלו חשופים ורבדים נסתרים ועמוקים צצים החוצה ומצביעים פעמים רבות על שורש הבעייה. כך בפליטת פה, הטעות הלשונית הזו שהגיעה ללא מחשבה, חושפת מבלי משים את רצונו האמיתי של האדם ואת דעתו ודחפיו שתמיד המשיכו לפעול בתוך הבלתי מודע.

 

הכל נמצא וקיים. גם אם אנחנו לא רואים אותם מחמת מנגנוני ההגנה הטובים שלנו, אין זה אומר שמתחת לפני השטח הם אינם קיימים.

 

הסופר שבך

 

דע מה למעלה ממך. כל מה שנקלט בחושים הסנסוריים למשל מעובד ומתוייק אצלך היכן שהוא. טעות לחשוב שמעשה טוב או רע שנעשה על ידינו לפני זמן רב נמחק ואינו יכול להשפיע יותר- הוא קיים ובשעת כושר נכונה הוא יצוף. זו הסיבה לדעת פרויד שכדי לטפל בפסיכוזה יש לבדוק את השורש את הילדות.

 

את המעשים שעשית ושנקלטו אצלך באוזן ובעין אתה כותב על ספר שחקוק בתוככי הנפש שלך. לעולם לא תוכל להתחמק מזה זה בך זה נובע ממך וזה עשוי [או עלול] לפרוץ ממך בעת פקודה.


 

אז אנא היזהר. דע מה למעלה ממך, או דע מה קיים בתת המודע - בנפש שלך.


 

מקורות

פסיקתא רבתי- פסקא והיה בעת ההיא
אישיות תיאוריה ומחקר. או"פ.