שמחה לפי הזמנה | הרב אפרים שטיינקולר

תמיד תהיתי איזה מן ציווי מוזר זה. אתה חייב לשמוח. אני מבין כשאומרים לי לכבד הורים, לעשות חסד, אבל לשמוח ? האם מישהו מכיר איזשהוא כפתור פלא שיכול לגרום לנו לשמוח ע"פ הזמנה? ברור שאם היה קיים, ממציאו היה מרוויח מליונים. ואם לא, אז איך אפשר לדרוש מאיתנו דבר שלא מציאותי ?


אל חדר הרופא נכנס אדם בדיכאון. "דוקטור", התלונן האיש, "סובל אני מדיכאון עמוק, כל הזמן אני עצוב, רע לי, שום דבר לא משמח אותי, תן לי איזו תרופה או עצה שתוציא אותי מהמצב".

ענה לו הדוקטור – "יש לי רעיון מצויין בשבילך, בעיר הסמוכה ישנו בדרן העורך מופעי בידור מיוחדים במינם. גם האדם הקשוח והעצוב ביותר יוצא משם צוחק ושמח. אני מציע לך ללכת לכמה מופעים שייטיבו איתך מאוד, ויכניסו לך אור ושמחה".

"עצתך הייתה יכולה להיות נפלאה" – ענה לו האיש, "אך ישנה בעיה , אותו בדרן אינו אלא אני בעצמי"...

שמחה זה אחד הדברים שכולם שואפים אליו ומעטים מגיעים לכך , מהו א"כ המתכון לשמחה אמיתית ?


בהתבוננות בנושא אפשר לראות שככל  שגיל הילד מתקדם יורדת השמחה. תינוקות תמיד מחייכים. מבוגרים לא תמיד. לתינוקות יש את כל מה שהם צריכים בדרך כלל. גם אם אין להם, הם לא מכירים משהו אחר, ואין להם על מה להתעצב. הרגשת העצבות נובעת כשאנו מרגישים חוסר. שמחה נובעת מ – יש. אחד שאין לו תמיד מעריך הרבה יותר. אבל לא תמיד יש לנו את הכל, אז איך נהיה שמחים כל הזמן?


אם אלוקים ציווה אותנו לשמוח, ומי כמוהו מכיר אותנו היטב, ברור שיש דרך לשמוח שלא תלוייה בנתונים חיצוניים, מה שתלוי בדברים חיצוניים לא תלוי בנו, וע"כ ברור שלא נקבל ציווי כזה.


התשובה תמונה בשמחה עצמה. בשמחה  אותיות  מחשבה, ולא במקרה, השמחה לא תלויה במציאות ובמצב הקיים, יש או אין, הרבה או קצת, אלא במחשבה, בזווית הראיה על הדברים. מיהו האדם שיש לו את כל מה שהוא רוצה, מי שרוצה את מה שיש לו. ושמח בו. כמאמר חז"ל "איזהו עשיר – השמח בחלקו" ולא משנה האם החלק קטן או גדול.

אם נחליט למקד את מחשבתנו רק בדברים הטובים והיפים שיש בנו ובסובבים אותנו השמחה תמלא את ליבנו.


יש סיפור ידוע על פוליאנה, ילדה בבית יתומים שבזמן חלוקת מתנות שכולן קיבלו מתנות מעניינות היא קיבלה קביים, במקום להצטער ע"כ שאין לה בכך כל תועלת, שמחה מאוד ע"כ שיש לה רגליים בריאות ואין לה צורך בקביים. כדאי ללמוד מילדה זו ונהיה תמיד שמחים.


אמנם, לא קלה היא המשימה, להתעלם מכל מה שחסר לנו ולהתבונן רק בטוב וביש, אבל אם נתרגל להלך מחשבה זה – נצליח.


לכן למדונו חז"ל – משנכנס אדר מרבים בשמחה.
כלומר – זהו הזמן שיש להתמיד ב "תרגול" המבט החיובי ולהגיע לשמחה אמיתית ושלמה .


פורים שמח לגולשי חברותא ולכל עם ישראל .